logo_ro_mic

 Magyar RomânăDeutsch
There are no translations available.

CONAC SECUIESC

Constructia Conculului Secuiesc a fost realizata intre anii 1889-1890, conform descoperirilor inscriptionate pe unele elemente de constructii. Prima atestare inregistrata in documentele istorice dateaza din anii 1930-1945, cand faimoasa familia Gyorgy detinea un prosper han si o bacanie.

Unele activitati le mai putem observa si in zilele noastre conform unor descoperiri din arhivele locale. Aceste documente sunt sub forma de facturi, zapisuri si diferite intelegeri.
La acea vreme in pivnitele hanului se gaseau vinuri gustoase din zona Balaton-ului precum si numeroase soirui de bere aduse tocmai din Budapesta. Ca si in vremurile noastre, Conacul Secuiesc reprezenta o atractie locala imbinata cu necesitatile zilnice ale oamenilor.

O buna perioada de timp proprietarii au locuit impreuna cu familiile in primitorul conac. Una din atractiile conacului era cuptorul de copt paine pentru localnici si oaspeti. In vremurile noastre Conacul se bucura de un proces de restaurare, urmand sa ofere oaspetilor posibilitatea gazduirii in camere utilate modern cu toate necesitatile vremurilor noastre, dar pastrand izul vremurilor apuse. Vom fi bucurosi sa ne fiti oaspeti!
DSCN2186 foto-interior

CASA LA CHEIE - CABANA LA MUNTE

Cabana  Potcoava de Aur este situata in satul Valea Stramba, la 4 km de orasul Gheorgheni si 10 km de localitatea Izvorul Muresului. Cabana dispune de doua dormitoare, bucatarie, baie si living avand capacitatea de a gazdui 6 peroane. Bucataria este utilata complet pentru a pregati mancarea musafirilor In living dispunem de un semineu in jurul caruia va puteti relaxa impreuna cu prietenii sau familia. Dormitoarele sunt situate la etaj avand camere de 2 persoane cu pat matrimonial. In imediata apropiere a cabanei (300 m) se afla un magazin alimentar, iar in Gheorgheni (4 km), puteti gasi  restaurante cu specific  ardelenesc si numeroase atractii regionale.
Curtea cabanei este astfel amenajata incat copii sa se poata juca in siguranta, exista un loc de joaca complex, creat special pentru copii dumneavoastra, in timp ce adultii au la dispozitie un gratar. Daca simtiti nevoia catorva zile de odihna intr-un ambient linistit si relaxant, atunci alegerea potrivita este cu siguranta Potcoava de Aur, unde va asteptam cu drag.
DSC01746 DSC03105

 

SALINA (terapie cu aerosoli salini)

Sare pentru sanatate

Efectele benefice ale sarii erau cunoscute inca in antichitate ,mitul sarii fiind o teorie discutata pe timpul vremurilor .

Aristotel a considerat fiind o materie din adincuri ,omul medieval energia soarelui sau produsul piriurilor curate .

Salina Praid

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza inca din epoca romana. In documentele scrise sunt amintite patru excavatii de suprafata "tip amfiteatru", precum si caramizi cu inscriptia "LVM" (Legio V. Macedonica).

Excavatiile parasite de romani au fost continuate de avari, iar mai tarziu de bulgari. In perioada popoarelor migratoare (goti, huni, gepizi) nu s-a extras sare. Cercetasii comandantului ungurilor - Töhötöm-, în drumul lor spre bazinul Carpatic, au relatat despre existenta extragerii sarii in Transilvania.

Regele maghiar Endre al II-lea a proclamat legea, conform careia secuii si sasii se pot aproviziona cu sare din mina Praid, de trei ori pe an.

Tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960 in Praid, in mina Dózsa György. In 1980, baza de tratament a fost stramutata la orizontul "50", care se afla la o adancime de 120m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m, de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500 - 3000/zi.

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Pe timpul petrecut in subteran se recomanda si gimnastica condusa de un cadru specializat, plimbari, si dozarea efortului fizic etc. Domeniul de varsta la care oamenii se pot trata, este intre 2 - 60 ani (la baza de tratament exista permanent personal medical de supraveghere). Dupa statisticile medicului de specialitate din comuna, dr. Fazekas Emese, se poate observa ca in cazul acelora care revin la tratament de trei-patru ori, si reactioneaza pozitiv, scade numarul si intensitatea crizelor astmatice si creste capacitatea de rezistenta a organismului.

Salina conacul secuiesc

Picture-024 Picture-040

Microsalina realizata dupa modelul salinei Praid  ofera spatiu pt 8- 10 persoane  ,fiind realizat numai din materiale naturale ,piatra, lemn si sare . Conditiile climatice din microsalina sunt foarte apropiate ale salinei din Praid pentru a obtine rezultate bune in procesul de vindecare.

Salinoterapia (speleoterapia sau haloterapia) este un procedeu extrem de simplu de terapie care nu implica administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizari la pat sau regimuri alimentare. Salinoterapia reprezinta, pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absorbtia aerosolilor salini prin intermediul pielii.

Aerosolii sunt microparticule solide, lichide, sau gazoase, aflate in suspensie in atmosfera. Acestia pot ramane in atmosfera de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor. Durata fiind conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, presiune, efectele razelor solare, etc.. Aceste microparticule plutesc datorita ciocnirii cu moleculele de aer si de apa din atmosfera, particulele mai mari de un micron se depun pe sol, datorita gravitatiei.

Cum actioneaza aerosolii salini asupra organismului?

Prin inhalare

Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii sunt inhalati in mod natural de catre persoanele din interiorul salinei pe ambele cai: nazal si pe gura. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 5 si 10 µm, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0 si 5 µm ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronchiole, alveole pulmonare.

Prin absorbtia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante, etc...

Prin inhalarea acestor aerosoli, caile respiratorii sunt “curatate’’ de focarele de infectie (stafilo-streptococice), prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absorbtia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare, conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm.

Aerul salin reprezinta un tratament natural recomandat pentru urmatoarele afectiuni:

 • Astm bronsic
  - Infec
  tii respiratorii (angine,faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite)
  - Bron
  sita astmatiforma
  - Traheobron
  sita cronica
  - Rinit
  a
  - Sinuzit
  a
  - Bisinoza
  - Silicoza gr I
  si gr II
  - Amigdalit
  a cronica
  - Insuficien
  ta respiratorie restrictiva
  - Emfizemul pulmonar
  - Diverse tipuri de alergii
  - Nevroz
  a
  - Stare de oboseal
  a si declin al rezistentei la stres.

Bun venit