logo_hu_mic
 Magyar RomânăDeutsch
ARANYPATKÓ FOGADÓ
A kúria építése 1889 - 1990 - es évekre tehetődik, a tetőtér gerendázatán talált felirat szerint. Írásos följegyzések viszont többnyire az 1930 - 1945 - ös években a György házaspár által működtetett fogadó és falusi bolt idejéből valók.
Rendelkezünk számtalan régi számlával, fuvarlevéllel, amely a kor virágzó kereskedelmi életét támasztja alá. A falusi, valamint az átutazó ember hétköznapi szükségleteire épülő kiskereskedés és fogadó gyorsan hírnevet szerzett, és a hozzáértő kiszolgálás is meghozta gyümölcsét.
Az alagsorban tárolt Balaton vidéki borok, és néha Budapestről beszerzett sör is igen ízlett a helyi, és átutazóban lévő vendégeknek, ami az 1941 - ben készült fényképen is jól látható.
A kereskedelmi egység mellett az épületben még a tulajdonos lakószobái is helyet kaptak, a konyhában található hatalmas kemencében olykor még eladásra is, ízletes házikenyeret sütöttek.

DSCN2186 foto-interior

ARANYPATKÓ KULCSOS HÁZ

Gyergyótószentmiklóstól 4 km-re a Tekerőpatakon található Aranypatkó kulcsosházunkba  várjuk szeretettel  kedves  vendégeinket. A kulcsosházunk  egy barátságos, családias  beosztású aparman ahol a pihenéshez szükséges feltételek adottak.
Fából épült  kulcsosházunk  90 m2 alapterületével, jól átgondolt  beosztásával kényelmes lehetőséget nyújt 5-6fős családok, baráti társaságok kényelmes nyaralásához,elérhető (10000 forint /ház) áron.
Jól felszerelt konyhájában, hütőszekrény, gáztűzhely, edények, evőeszközök  akár az otthoni finom ízektől sem kell elszakadni a kirándulóknak, de ha kedvük tartja ellátogathatnak a  közelben található számos étterembe. A bevásárlás sem jelent különösebb erőfeszítést mert az 300 méterre található élelmiszerboltban több ínyencségre lelünk mint a nagyvárosok bevásárlóközpontjaiban. Kedvezőtlen időjárás esetén a  házunk nappalijában a kandallóban  pattogó tűz mellett esti borozgatásokat ajánlunk ami talán  kárpótolhatja  a kerti grillező  romantikus hangulatát.
Az emeleten talalható két hálószobában ( egyik szoba 2 szem . francia ágy , a másik pedig 2 db 1 szem. ágy), nappali 2 szem ,nyújt édes álmot, és madárcsicsergéses ébredést.
Házunk természetesen rendelkezik fürdőszobával állando hideg-meleg vízellátással valamint toalettel.
A kis vendégeinket mászókával ,hintával ,homokozóval várjuk aminek anyaga szintén csak a karnyújtásnyira levő erdeink örök fenyőfája sőt falusi gazdaságokban levő állatok megtekíntése is lehetséges.
Biztonságos parkolási lehetőség az udvarban ,kerti grillezo ,kerti pad.

Sátorozás megoldható, állatbarátokat is szeretettel látunk. Téli-nyári szórakozás megszervezéséhez segitséget nyújtunk turaszervezés is megoldható.
Tehát ha kedvet érez a székely táj  megimerésére , betekintést szeretene nyerni a nyugodt csendes életbe , és tud rá áldozni néhány telefoncsörgés és nagyvárosi zajmentes napot szeretettel várjuk az Aranypatkó kulcsosházunkba ami több mint kulcsosház hanem gondmentes életforma

Isten hozta.
DSC01746 DSC03105

 

SÓHAZ - SÓTERÁPIA

Picture-024 Picture-040

Mint só a szervezetnek…amit a sóról a régiek is tudtak

Hogy mi mindenre jó a só, azt a régiek is felfedezték már. A só eredetmítoszával, keletkezésével az évezredek folyamán számos elmélet foglalkozott.
Arisztotelész a föld mélyében lévő alapanyagnak tartotta. A középkor embere szerint a nap energiájának hatására keletkezhetett, mások a patakok jótékony mosásának tulajdonították a folyókból kinyerhető só jelenlétét. Bizonyos területek elnevezései is utalhatnak erre az ásványkincsre. Egyes elképzelések szerint Elzász az ottani sós mocsarakról kapta az elnevezését. Mások úgy vélekednek, hogy Allemande (Németország) neve a só kelta haloin, holen vagy honalen kifejezésre vezethető vissza.

A parajdi sóbánya

A parajdi sótelep egyik jellegzetessége, hogy közberétegzett kõzeteket (kristályos palát, dolomitot, kvarcitot, réteges homokkövet, agyagpalát, márgát), és masszív kôzetzárványokat is tartalmaz, ez hátrányosan befolyásolja a minôségi mutatókat. A só elôfordulása sûrû rétegzést mutat, hófehér és sötétszürke sórétegek váltakoznak ritmikusan, a rétegvonalak gyûrôdései jól láthatók a sókamrák falain.
A parajdi kôsó ásványi összetétele: 94 - 98% NaCl és 2 - 6% agyagásványok (az oldhatatlan rész). Még jelen vannak más mellékásványok is mint: kieserit, kainit, polihalit, kvarc, csillámpala, pirit és vashidroxidok. A kieserit, kainit és kvarc finomszemcsés szórásban megtalálható a halit anyagában, az agyagásványok pedig csak 0,4mm-es alatti méretben fordulnak elô, elhintve a kôsótestben. A csillámpala, pirit és vashidroxid elenyészô mennyiséget képvisel az összetételben. A parajdi kôsó, ellentétben a regáti és más sótelepekkel, csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz Ca szulfátot.

Nyitva az ARANYPATKÓ sóház

Ôsidôk óta felfedezték tehát a só jótékony hatását. És manapság, amikor szívesen visszanyúlunk a gyökerekhez akár a gyógyászat terén is, ajánlott a hatásának kipróbálása. Nem is kell hegyeken át utazni érte, szinte karnyújtásnyira van a tekerôi Aranypatkó fogadó, melynek udvarán sóház van. Ki lehet próbálni ott, hogy mi mindenre jó a sós levegô, a lazítás.
Relaxációs zene kíséretében pihenhet aki betér, miközben a parajdi sóbányából származó sót belélegzi.  Stresszoldó hatása is van a sóterápiának, erről legegyszerűbben egy személyes látogatás alkalmával lehet meggyőződni.
Kiknek ajánljuk tehát a sóház látogatását?
Akik allergiával küzdenek, dohányoznak, a város szennyezett levegőjének vannak kitéve, stresszes, rohanó életmódot folytatnak, fáradtnak, kimerültnek érzik magukat vagy csak egyszerûen új kikapcsolódásra vágynak, erôsíteni szeretnék immunrendszerüket.

Hatása az emberi szervezetre

A levegő elektromos töltéssel rendelkező részecskékből áll. A mai civilizált környezetünken az elektromos készülékek, sugárzások, a légszennyezettség főképp pozitív töltésű ionokat hoz létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya ezért levertek, kedvetlenek és erőtlenek vagyunk. Ezek a pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben a krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai-lelki kimerültségért.
A só mind kémiai mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású. A sókristályok életfontosságú negatív töltésű ionokat adnak le a terem levegőjének és az egészségre pozitívan ható erőket sugároznak. A légúti megbetegedések kezelésére kiválóan alkalmas a tengeri levegő hatása, mely a só párologtatásával utánozható. A sóoldatnak két összetevője van: a nagyobb részecskéknek a levegő tisztításában, fertőtlenítésében van szerepe; míg a kisebb részecskék a légutakba hatolva majd felszívódva erősítik immunrendszerünket. A negatív töltésű ionok  hatnak: az idegfájdalmakra, a  légutakra, a reumás megbetegedésekre.A sókristályok bioenergetikája hatással van: az idegrendszer erősítésére, a hormonháztartásra, a vér méregtelenítésére, az öregedési folyamatok lassítására.

Az Aranypatkó fogadó udvarán a sóház nyitásrendje a következô:

A kúra minden egész órakor kezdődik, időtartama 55 perc.
Minden vendég saját ruhájában vehet részt a foglalkozáson, lábzsákot biztosítunk.
Részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges - tel. 0755101714 - vagy személyesen a helyszínen.
12 éves kor alatti gyerekeket is szívesen látunk szülői felügyelettel!