logo_hu_mic
 Magyar RomânăDeutsch
Sóház

Mint só a szervezetnek…

Amit a sóról a régiek is tudtak
Hogy mi mindenre jó a só, azt a régiek is felfedezték már. A só eredetmítoszával, keletkezésével az évezredek folyamán számos elmélet foglalkozott.
Arisztotelész a föld mélyében lévő alapanyagnak tartotta. A középkor embere szerint a nap energiájának hatására keletkezhetett, mások a patakok jótékony mosásának tulajdonították a folyókból kinyerhető só jelenlétét. Bizonyos területek elnevezései is utalhatnak erre az ásványkincsre. Egyes elképzelések szerint Elzász az ottani sós mocsarakról kapta az elnevezését. Mások úgy vélekednek, hogy Allemande (Németország) neve a só kelta haloin, holen vagy honalen kifejezésre vezethető vissza.

A parajdi sóbánya

A parajdi sótelep egyik jellegzetessége, hogy közberétegzett kõzeteket (kristályos palát, dolomitot, kvarcitot, réteges homokkövet, agyagpalát, márgát), és masszív kôzetzárványokat is tartalmaz, ez hátrányosan befolyásolja a minôségi mutatókat. A só elôfordulása sûrû rétegzést mutat, hófehér és sötétszürke sórétegek váltakoznak ritmikusan, a rétegvonalak gyûrôdései jól láthatók a sókamrák falain.
A parajdi kôsó ásványi összetétele: 94 - 98% NaCl és 2 - 6% agyagásványok (az oldhatatlan rész). Még jelen vannak más mellékásványok is mint: kieserit, kainit, polihalit, kvarc, csillámpala, pirit és vashidroxidok. A kieserit, kainit és kvarc finomszemcsés szórásban megtalálható a halit anyagában, az agyagásványok pedig csak 0,4mm-es alatti méretben fordulnak elô, elhintve a kôsótestben. A csillámpala, pirit és vashidroxid elenyészô mennyiséget képvisel az összetételben. A parajdi kôsó, ellentétben a regáti és más sótelepekkel, csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz Ca szulfátot..

sóház_tekerő sóház_tekerőpatak

Nyitva az ARANYPATKÓ sóház

Ôsidôk óta felfedezték tehát a só jótékony hatását. És manapság, amikor szívesen visszanyúlunk a gyökerekhez akár a gyógyászat terén is, ajánlott a hatásának kipróbálása. Nem is kell hegyeken át utazni érte, szinte karnyújtásnyira van a tekerôi Aranypatkó fogadó, melynek udvarán sóház van. Ki lehet próbálni ott, hogy mi mindenre jó a sós levegô, a lazítás.
Relaxációs zene kíséretében pihenhet aki betér, miközben a parajdi sóbányából származó sót belélegzi.  Stresszoldó hatása is van a sóterápiának, erről legegyszerűbben egy személyes látogatás alkalmával lehet meggyőződni.


Kiknek ajánljuk tehát a sóház látogatását?

Akik allergiával küzdenek, dohányoznak, a város szennyezett levegőjének vannak kitéve, stresszes, rohanó életmódot folytatnak, fáradtnak, kimerültnek érzik magukat vagy csak egyszerûen új kikapcsolódásra vágynak, erôsíteni szeretnék immunrendszerüket.  


Hatása az emberi szervezetre
A levegő elektromos töltéssel rendelkező részecskékből áll. A mai civilizált környezetünken az elektromos készülékek, sugárzások, a légszennyezettség főképp pozitív töltésű ionokat hoz létre, így a levegőben felborul az elektromos töltésű részecskék egyensúlya ezért levertek, kedvetlenek és erőtlenek vagyunk. Ezek a pozitív töltésű ionok felelősek nagy részben a krónikus betegségek kialakulásáért, fizikai-lelki kimerültségért.
A só mind kémiai mind fizikai szempontból semlegesítő és kiegyenlítő hatású. A sókristályok életfontosságú negatív töltésű ionokat adnak le a terem levegőjének és az egészségre pozitívan ható erőket sugároznak. A légúti megbetegedések kezelésére kiválóan alkalmas a tengeri levegő hatása, mely a só párologtatásával utánozható. A sóoldatnak két összetevője van: a nagyobb részecskéknek a levegő tisztításában, fertőtlenítésében van szerepe; míg a kisebb részecskék a légutakba hatolva majd felszívódva erősítik immunrendszerünket. A negatív töltésű ionok  hatnak: az idegfájdalmakra, a  légutakra, a reumás megbetegedésekre.A sókristályok bioenergetikája hatással van: az idegrendszer erősítésére, a hormonháztartásra, a vér méregtelenítésére, az öregedési folyamatok lassítására.

Az Aranypatkó fogadó udvarán a sóház nyitásrendje a következô:

  • A kúra minden egész órakor kezdődik, időtartama 55 perc.
  • Minden vendég saját ruhájában vehet részt a foglalkozáson, lábzsákot biztosítunk.
  • Részvétel előzetes bejelentkezés alapján lehetséges(tel 0755101714) vagy személyesen a helyszínen.
  • 12 éves kor alatti gyerekeket is szívesen látunk szülői felügyelettel!