logo_ro_mic

 Magyar RomânăDeutsch
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
 • Site
SALINA (terapie cu aerosoli salini)

Sare pentru sanatate

Efectele benefice ale sarii erau cunoscute inca in antichitate ,mitul sarii fiind o teorie discutata pe timpul vremurilor .

Aristotel a considerat fiind o materie din adincuri ,omul medieval energia soarelui sau produsul piriurilor curate .

Salina Praid

Inceputurile istoriei Salinei Praid dateaza inca din epoca romana. In documentele scrise sunt amintite patru excavatii de suprafata "tip amfiteatru", precum si caramizi cu inscriptia "LVM" (Legio V. Macedonica).

Excavatiile parasite de romani au fost continuate de avari, iar mai tarziu de bulgari. In perioada popoarelor migratoare (goti, huni, gepizi) nu s-a extras sare. Cercetasii comandantului ungurilor - Töhötöm-, în drumul lor spre bazinul Carpatic, au relatat despre existenta extragerii sarii in Transilvania.

Regele maghiar Endre al II-lea a proclamat legea, conform careia secuii si sasii se pot aproviziona cu sare din mina Praid, de trei ori pe an.

Tratamentul subteran, a inceput prin anii 1960 in Praid, in mina Dózsa György. In 1980, baza de tratament a fost stramutata la orizontul "50", care se afla la o adancime de 120m de la suprafata. Pe o distanta de 1250 m, de la intrare pana la baza de tratament, transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei, prin galeria de coasta. In timpul sezonului de vara, numarul persoanelor care viziteaza mina si a bolnavilor care se trateaza aici, ajunge pana la cifra de 2500 - 3000/zi.

Tratamentul de speleoterapie si climatoterapie cuprinde practic inhalarea aerului din mina, fiind foarte util in cazul bolilor cailor respiratorii (boli astmatice, bronsitice si alergice). Pe timpul petrecut in subteran se recomanda si gimnastica condusa de un cadru specializat, plimbari, si dozarea efortului fizic etc. Domeniul de varsta la care oamenii se pot trata, este intre 2 - 60 ani (la baza de tratament exista permanent personal medical de supraveghere). Dupa statisticile medicului de specialitate din comuna, dr. Fazekas Emese, se poate observa ca in cazul acelora care revin la tratament de trei-patru ori, si reactioneaza pozitiv, scade numarul si intensitatea crizelor astmatice si creste capacitatea de rezistenta a organismului.

Salina conacul secuiesc

Picture-024 Picture-040

Microsalina realizata dupa modelul salinei Praid  ofera spatiu pt 8- 10 persoane  ,fiind realizat numai din materiale naturale ,piatra, lemn si sare . Conditiile climatice din microsalina sunt foarte apropiate ale salinei din Praid pentru a obtine rezultate bune in procesul de vindecare.

Salinoterapia (speleoterapia sau haloterapia) este un procedeu extrem de simplu de terapie care nu implica administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizari la pat sau regimuri alimentare. Salinoterapia reprezinta, pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absorbtia aerosolilor salini prin intermediul pielii.

Aerosolii sunt microparticule solide, lichide, sau gazoase, aflate in suspensie in atmosfera. Acestia pot ramane in atmosfera de la cateva ore pana la durate de ordinul zilelor, saptamanilor sau chiar anilor. Durata fiind conditionata de umiditate, temperatura, miscarea aerului, presiune, efectele razelor solare, etc.. Aceste microparticule plutesc datorita ciocnirii cu moleculele de aer si de apa din atmosfera, particulele mai mari de un micron se depun pe sol, datorita gravitatiei.

Cum actioneaza aerosolii salini asupra organismului?

Prin inhalare

Aflati in atmosfera respirabila, aerosolii sunt inhalati in mod natural de catre persoanele din interiorul salinei pe ambele cai: nazal si pe gura. Aerosolii salini de dimensiuni cuprinse intre 5 si 10 µm, se depun pe caile respiratorii superioare: cavitatea bucala, cavitatile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, cei cu marimi intre 0 si 5 µm ajung in organele inferioare ale aparatului respirator: laringe, bronhii, bronchiole, alveole pulmonare.

Prin absorbtia de catre aceste organe, aerosolii salini realizeaza actiunile de dezinfectie, fluidizare a mucoaselor, eliminarea toxinelor, refacerea elasticitatii membranelor celulelor, reducerea PH-ului pe ariile organelor de respiratie, reducerea si gruparea micro-organismelor iritante, etc...


Prin inhalarea acestor aerosoli, caile respiratorii sunt “curatate’’ de focarele de infectie (stafilo-streptococice), prezente atat la adulti cat mai ales la copii, focare ce declanseaza si intretin numeroase boli respiratorii (in majoritatea cazurilor recidivante, devenind cronice) si prin a caror prezenta, imunitatea organismului, scade treptat.

Sarea, prin natura sa este o substanta bactericida, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, în multe cazuri comportandu-se ca un dezinfectant. Prin depunerea si absorbtia ionilor salini, la nivelul cailor respiratorii atat superioare cat si cele inferioare, conjugate si cu proprietatea puternic higroscopica, ia nastere efectul de dilutie a depunerilor de impuritati sau materie straina corpului uman (inclusiv microorganisme), care provoaca boli si disfunctii respiratorii, pornind de la simple raguseli, bronsite si chiar astm.

Aerul salin reprezinta un tratament natural recomandat pentru urmatoarele afectiuni:

 • Astm bronsic
  - Infec
  tii respiratorii (angine,faringite, traheo-bronsite, pneumonii, rinoadeuridite)
  - Bron
  sita astmatiforma
  - Traheobron
  sita cronica
  - Rinit
  a
  - Sinuzit
  a
  - Bisinoza
  - Silicoza gr I
  si gr II
  - Amigdalit
  a cronica
  - Insuficien
  ta respiratorie restrictiva
  - Emfizemul pulmonar
  - Diverse tipuri de alergii
  - Nevroz
  a
  - Stare de oboseal
  a si declin al rezistentei la stres.